Yleinen

TOISIN KUIN KIRKKO OPETTAA


On muodikasta kertoa uskovansa Jumalaan – mutta eri tavalla kuin kirkko opettaa. Tietämättä mitä kirkko opettaa.
Uskontunnustus viehättää minua. Se on viisaiden ja hurskaiden teologien loistava kiteytys kirkon opista. Nykyiseen muotoonsa tunnustus on hioutunut vuosisatojen saatossa teologisen työskentelyn, keskusteluiden, kiistojen, jopa taisteluiden kautta. Ei siis mikään kvartaaliajattelun tuote ellei kvartaalilla tarkoiteta neljännesvuosituhatta.
Voinko lausua uskontunnustuksen ääneen sunnuntai sunnuntain perään? Kyllä voin. En siksi, että ymmärtäisin sen kaikkia väitteitä ja vivahteita. Vaan siksi, että uskontunnustuksen syntyprosessi vakuuttaa minut.
Prosessissa on samoja aineksia kuin tieteellisen maailmakuvan rakentumisessa. Tieteen kokonaiskuva maailmastamme muotoutuu tieteentekijöiden tuottamien tutkimustulosten, niiden testaamisen ja tieteellisen keskustelun perusteella. Parhaat argumentit lopulta voittavat ja pääsevät osaksi tieteellistä maailmankuvaa. Se tietysti täydentyy jopa päivittäin uusilla tiedonpalasilla. Vastaavasti vanhentunut tieto häipyy vähin äänin.
Minulla ei ole edellytyksiä selvittää itselleni tieteellisen maailmankuvan jokaisen nurkan paikkansapitävyyttä. Ostan kokonaiskuvan siksi, että luotan tieteelliseen menetelmään muun muassa 40-vuotisen tieteilijänkokemukseni perusteella.
Uskontunnustuksen ja tieteellisen maailmankuvan sisällöt eivät riipu siitä, mitä mieltä sosiaalinen media tai Suomen eduskunta ovat milloin mistäkin asiasta. Lakeja voi säätää mutta luonnonlait määräytyvät.
Minulla on hyvä itseluottamus. Tästä huolimatta varon rakentelemasta itselleni kirkkomme tunnustuksesta poikkeavaa uskonkäsitystä. Hömpälle ja huuhaalle kuten horoskoopeille, astrologialle, joogafilosofialle ja luonnonhoidoille on tunnusomaista, ettei niillä ole esittää markkinoimilleen opeille mitään vakavasti otettavaa pohjaa.
Uskontunnustusta tuskin on hakattu graniittiin. Teologien työskentely tuo koko ajan esiin uutta tietoa, joka voi vaikuttaa myös tunnustuksemme sisältöön. Hyvä näin. Voin tulevaisuudessa lausua ääneen myös uusitun uskontunnustuksen, jos se on syntynyt huolellisen prosessin kautta.
Mauri Airila

0 comments on “TOISIN KUIN KIRKKO OPETTAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: