Yleinen

Koti on siinä mihin illalla pääni kallistan

Tämä ajatus tuli mieleen, kun olin aamulenkillä rantapaseolla ja näin erään vanhan naisen valmistavan penkillä itselleen aamiaista keittimellä, joka kulkee hänen matkalaukussaan. Hänellä on kaksi matkalaukkua, joissa ilmeisesti on hänen koko omaisuutensa. Eilisiltana näin hänet nukkumassa erään pankin eteissyvennyksessä. Hän on elänyt täällä jo vuosia ja näyttää siltä, että hän elää taivasalla tietoisesti, eikä hänellä näytä olevan asiat mitenkään huonosti. Koska näen hänet lähes päivittäin, se on saanut minut pohtimaan kodin käsitettä ja merkitystä – myös minulle itselleni.

Nimittäin minulla ei tällä hetkellä ole ”omaa” kotia Suomessa. Talvikaudet asun täällä vuokra-asunnossa, ja tätä asuntoa voin nimittää kodikseni. Omistajat tulevat tähän kesäksi ja lähtevät taas syksyllä sisämaassa olevaan kotiinsa. Viihdyn tässä ”talvikodissa” oikein hyvin. Kesäkuun alussa käyn Suomessa viikonlopun verran ja seuraava koti onkin Virossa, jossa on aikomus olla elokuulle asti. Sitten pitää palata Suomeen hoitamaan erinäisiä asioita ja syyskuun alussa palaan taas tänne tuttuun talvikotiin. Olen kuin muuttolintu, niin kuin monet täällä talvehtivat suomalaiset itseään kutsuvat.

Minulla on elämäni varrella ollut monia koteja: pysyviä ja tilapäisiä. Jälkimmäisistä eksoottisimmat kokemukset liittyvät työhön ja telttailuun talvisessa metsässä tai kesällä yöpymiseen paljaan taivaan alla. Ensi syksynä aion olla pari viikkoa Suomessa ja siitä muutaman yön erämajassa, jota olin viime vuonna rakentamassa. Se tuntuu kotoisalta jo etukäteen.

Tämä ”kelluva elämäntapa” (kaupungin tiedotuslehden ilmaisu meistä suomalaisista) sujuu niin kauan kun ei tarvitse toisten apua. Mutta viimeistään siinä vaiheessa kun toisten apua tarvitaan, on sitten tehtävä lopullinen valinta: elänkö viimeiset vuodet täällä vai muutanko pysyvästi Suomeen. Monet ovat siinä vaiheessa valinneet Suomen käytännön syistä. Täälläkin saa hoivaa yksityisesti, mutta se on yhtä kallista kuin Suomessa. Kielitaito ja sopeutuminen paikalliseen kulttuuriin helpottavat tilannetta.

Koti on käsitteenä mielenkiintoinen. Toisaalta se on paikka, tila, rakennus tai väline. Toisaalta se on vain tunne: tässä on minun kotini, olen nyt kotona..

Jaakko Nyman

Auto ja teltta ja niiden väliin viritetty kangas.

0 comments on “Koti on siinä mihin illalla pääni kallistan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: