Yleinen

Sanan mahti

Piia on varhaiskeski-ikäinen osa-aikayksinhuoltaja, teologi ja tiedottaja, jolle sanat ovat työvälineitä mutta myös tärkeitä maailman jäsentäjiä.

Istuin tässä taannoin entisen kotini pihalla vahtimassa omien ja naapurin lasten trampoliinihyppelyitä. Sattui siihen sitten eräs lähialueen asukas ihmettelemään muksujen touhuja Hän ei varsinaisesti ollut ilahtunut trampan mukanaan tuomasta lasten mekkalasta ja kertoi tämän suhteellisen värikkäin sanankääntein.

Kun sitten pyysin häntä pitämään mielipiteensä omana tietonaan tai edes esittämään ne läsnäolevien, alle kouluikäisten lasten korville sopivalla tavalla, sain minäkin palautetta: ”Olet rumin ja epäystävällisin nainen, jonka olen koskaan tavannut!”

Olin palautteesta hivenen hämmentynyt. Ei sillä, osasin toki suhteuttaa sanomisen palautteen antajan mielenkuohuun sekä ymmärsin lausunnon takana ehkä olevan jotakin muuta – jotain sellaista, joka vain sattui minun kohdallani kuohumaan yli laitojen. Kuitenkin sanat pääsivät ihon alle, saivat aikaan epätietoisuutta: olenko todella tuollainen, epäystävällinen ja kyvytön asialliseen vuorovaikutukseen erimielisyydenkin hetkellä?

Tapahtuneesta on nyt jokunen viikko. Olen sitä aina välillä pohdiskellut nimenomaan siitä näkökulmasta, millainen mahti sillä on, mitä toisillemme sanomme. Vaikka kuinka tiedän, ettei tässäkään puuskahduksessa välttämättä ollut takana mitään kovin syvällistä analyysia, sai se silti aikaan epävarmuutta ja pahaa mieltä, ehkä pieniä surun pilkahduksiakin.

Laitoin tästä tapahtuneesta kertomuksen myös Facebook-sivulleni. Kuten arvata saattaa, sain lukuisia kommentteja siitä, ettei lausunnon antaja varsinaisesti osunut napakymppiin ainakaan luonnettani arvioidessaan. Huomaan kuitenkin, että paremmin edelleen muistan tuon ikävän lausunnon kuin ne Facebookiin postatut monta kymmentä myönteistä sanaa.

Sanojen mahtia ei voi yliarvioida. Vaikka sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, saa yksi väärä sana väärässä kohdassa sekin paljon harmia aikaan. Pidetäänhän huoli, että omat sanamme niin elävässä elämässä kuin virtuaalimaailmassa, somessa ja nettikeskusteluissa, rakentavat ja rakastavat enemmän kuin erottavat ja vihaavat?

Piia A.

0 comments on “Sanan mahti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: