Yleinen

Harhaanjohtajat herättää ajatuksia

Nea on diakoniatyöntekijä ja kielitieteilijä, joka pitää sanaleikeistä sekä muista oivalluksista.

Luin hiljattain Terho Miettisen ja Raija Pellin kirjan Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa. Huhtikuussa 2017 Helsingin sanomissa oli artikkeli, joka alun perin sai minut kiinnostumaan kirjasta. Teemaltaan kirja on mielenkiintoinen ja hyvin tärkeä jo ihan seurakunnan työntekijän näkökulmasta: Harhaanjohtajat kuvaa uskon ja uskonnollisuuden varjopuolia. Kirja perustuu muun muassa yli 80 lähdehenkilön kertomuksille ja kokemuksille ja liittyy myös Miettisen omiin kokemuksiin ja tutkimustyöhön.

Kirjassa ovat tarkastelussa erityisesti erilaiset vapaiden suuntien* yhteisöt ja karismaattiset** ilmiöt. Aluksi esitellään yhteisöjä ja henkilöitä, joista osa on vielä aktiivisia, ja myöhemmin käsitellään yleisemmin ja esimerkkien kautta erilaisissa seurakunnissa esiintyviä ilmiöitä ja toimintatapoja. Joitakin ilmiöitä pohditaan psykologian näkökulmasta.

Kirja herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia: Toisaalta ahdistusta, ärtymystä ja surua siitä, minkälaisia ääri-ilmiöitä uskontoon voi liittyä kristillisiksi seurakunniksi itsensä mieltävissä tai niidenkaltaisissa yhteisöissä. Toisaalta hämmennystä, sillä kirja on paikoin hyvin jyrkkä kannanotoissaan ja skeptinen tietyissä asioissa. Miettinen on käynyt läpi vaikean irrottautumisprosessin eräästä seurakuntayhteisöstä, mikä voi vaikuttaa asiaan.

Kirja perustuu ihmisten kokemuksille eikä kyseisiä kokemuksia tule vähätellä. On tärkeää, että näistä asioista keskustellaan. Tietenkin on syytä myös muistaa, että seurakunnat ovat hyvin erilaisia ja jokainen ihminen on yksilö, joten Harhaanjohtajat-kirjaa ei tule lukea yleistyksenä hengellisistä yhteisöistä.

Jos aihe kiinnostaa, kirja on mielenkiintoinen lukukokemus. Kannattaa lukea sitä kysellen ja pohtien, sen mahdollisesti herättämiin monenlaisiin tunteisiin varautuen.

Nea

* Sana vapaa viittaa siihen, että kyseiset seurakunnat eivät ole samalla tavalla lainsäädännöllisesti sidoksissa yhteiskuntaan kuin esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on julkisoikeudellinen yhteisö. (Kuula, Kari 2013. Vapaiden suuntien hengellisyys. https://www.karikuula.com/99 Viitattu 10.1.2017.)

** ”Karismaattinen liike on kirkkokuntarajat ylittävä herätysliike, joka korostaa armolahjojen merkitystä.” (Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Aamenesta öylättiin – kirkon sanasto. https://evl.fi/sanasto/-/glossary/word/Karismaattisuus Viitattu 9.1.2018.)

0 comments on “Harhaanjohtajat herättää ajatuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: