Yleinen

Irti päästämisen vaikeudesta

Meistä kukaan ei pääse pakoon mennyttä. Asiat voi unohtaa, mennyttä ei ajattele ja elämä kulkee eteenpäin, mutta meihin jäävät jäljet ovat ikuisia, niin hyvässä kuin pahassa. Toisinaan haamut saattavat palata pitkänkin ajan päästä takaisin elämään, ja valtaavat elämästämme tilaa, jonka olimme toivoneet jäävän muille asioille.

Nimettömän kappale vangitsee tämän sekamelskan varsin elävästi lyyrikoiden ja sävellyksen tasapainossa. Tekstin sisällä näkyy ilmeinen ristiriita halusta päästää menneestä irti, mutta menneisyys hiipii nykypäivään vertailukohtana. Kappale viittaa todennäköisesti voimakkaalla tavalla hajonneeseen parisuhteeseen, josta on vaikea päästää irti. Vaikka ”sanat on loppuneet” ja ”osat toisistaan erkaantuneet”, kertosäkeessä irtaantumisen jälkeinen aika ei olekaan niin yksinkertaista: 

Mikä mua vaivaa? 
En pysty enää peiliin katsomaan
En mielestäin sua saa
Sinuun kaikkia vertaan

Mielenkiintoista on se, kuinka tilanteeseen liittyy jonkinasteinen häpeän tunne. Ihminen ei pysty kohtaamaan itseään edes peilistä, mikä kertoo siitä, että hän ymmärtää tilanteen mielettömyyden, mutta ei voi itselleen mitään. Kuinka tuttua onkaan se tunne, kun itselleen haluaa vakuutella että tiedostaa oman ongelmansa, mutta ei syystä tai toisesta pysty muuttamaan toimintamallejaan.

Tämä kappale muistutti minua siitä, kuinka tärkeää ihmisille on saada päätös elämässä tapahtuneisiin asioihin ja siirtyä eteenpäin. Arkipäivän armollisuutta on se, että me voimme antaa toisillemme ja itsellemme anteeksi, ja sitä kautta luvan mennä eteenpäin. Meistä monet kantavat kohtuuttoman paljon syyllisyyttä ja häpeää asioista, jotka ovat jo kauan aikaa sitten mennyttä ja useimmiten me itse olemme ainoita, jotka ne asiat vielä muistavat. Traumaattiset kokemukset ja mielenterveyden järkkymiset ovat luonnollisesti asia erikseen, ja niihin jokainen tarvitsee apua.Ihminen, ole armollinen itsellesi. Joudun muistuttamaan siitä itseänikin päivittäin. –

Mikael 

P.s Olen pahoillani viivästyneestä tekstistä, aikataulut sekottuivat.

0 comments on “Irti päästämisen vaikeudesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: