Emmi Gong

Hauskaa vappua!

sinistä taivasta vasten näkyy vappupallo, joka on jäänyt kiinni korkealle puun oksaan.

Vappu on keväinen ja iloinen juhla. Se on ollut jo pitkään yksi ehdottomasti lempijuhlistani. Pidän siitä, kuinka ihmiset uskaltautuvat ulos iloitsemaan alkavasta keväästä ja toinen toisistaan. Vappuna saa pukeutua värikkäästi, vetää haalarit jalkaan tai painaa ylioppilashatun päähän ja lähteä piknikille. Kadut ovat täynnä värikkäiden ilmapallojen myyjiä ja juhlamielellä olevia aikuisia ja lapsia. 


Toisaalta vappu – kuten muutkin juhlapyhät – saattaa olla erityisen vaikea ja synkkä juhlapyhä niille, jotka ovat yksinäisiä tai kokevat epäonnistuneensa elämässään jotenkin. Sosiaalinen media voi vielä korostaa tätä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta. Joku on hakenut jo kolme kertaa yliopistoon opiskelemaan, muttei ole vieläkään päässyt sisään. Nyt hän joutuu katselemaan, kuinka opiskelijat juhlivat haalarit jalassa ja ovat osa jotakin sellaista, johon hän ei koskaan yrityksistä huolimatta yltänyt. Toisella jäi ylioppilaslakki saamatta reputetun kokeen takia ja hän joutuu katselemaan, kuinka kaikki luokkatoverit pääsevät ensimmäistä kertaa painamaan vappuna lakin päähänsä, kun hän on ilman. Kolmas taas on pudonnut kaveriporukoistaan ja joutuu katselemaan kuvia ystävistään viettämässä ihanaa vappua yhdessä, ilman häntä.


Monesti meillä on myös mielessämme tietynlainen kuva siitä, kuinka asioiden pitäisi olla. Vappua tulisi viettää tietyllä tavalla, tietyssä paikassa ja tiettyjen ihmisten kanssa. Munkkia ja simaa olisi pakko syödä, että olisi oikeanlainen ja kunnollinen vappu. Ulos olisi pakko lähteä. Myönnän kyllä itsekin, että tällaiset ajatusmallit ovat tiukassa ja niistä on hankala irrottautua. Varsinkin, kun sosiaalinen media on täynnä ystävien ja tuttujen vapunviettokuvia. Haluaisin kuitenkin rohkaista sekä itseäni että muita laajentamaan näkökulmaansa ja iloitsemaan myös vaihtoehtoisista tavoista viettää vappua. Aivan yhtä mukavaa kuin olla isolla porukalla keskustassa piknikillä on viettää pienen porukan elokuvailtaa kotona. Aivan yhtä mukavaa kuin viettää railakasta opiskelijavappua on käydä puolison kanssa ulkona syömässä ja tulla sitten kotiin saunomaan.

Senaatintorilla nainen, joka pitelee kasvojensa edessä keltaista sydänsilmät-ilmapalloa.

Juhlat ja juhlapäivät ovat meitä varten, emme me niitä varten. Saamme viettää vappua – kuten muitakin juhlapäiviä – omalla tavallamme ja luoda omia perinteitämme. Meidän ei ole mikään pakko viettää vappua kuten kaikki muutkin. Toisaalta taas, jos rakastamme simaa, ilmapalloja ja piknikejä, niin mikään ei estä meitä juhlimasta vappua perinteisemmällä tavalla. Itselleni vappuperinteet ovat muodostuneet rakkaiksi ja tärkeiksi ja aionkin tänään vielä lähteä ystävieni kanssa piknikille ja ostaa ilmapallon.


Toivon, että jokaisella teistä olisi omannäköisenne, ihana ja iloinen vappu. Hauskaa vappua kaikille!

– Emmi Gong

0 comments on “Hauskaa vappua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: