Hannu-Pekka Laiho

Pääsevätkö koirat taivaaseen?

Minulla on monta koiraystävää. Nopeimmin mieleen tulevat Hertta, Abba, Emmi ja jo edesmennyt Demi. Kaikki kivoja kavereita ja persoonallisuuksia. Itselläni ei kuitenkaan ole koiraa, vaikka joku vannoutunut koirien elämää tunteva onkin sanonut, että kuulun niihin ihmisiin, jotka koirat haistavat ystävikseen.

Ymmärrän siis hyvin, miksi niin moni suomalainen on hankkinut koiran ja pitää sitä perheenjäsenenä. Koira on uskollinen, tuo elämään sisältöä, lievittää yksinäisyyttä, on tärkeä – puhumattakaan opas- ja avustajakoirista tai viranomaisten apuna toimivista koirista.

Silti olen usein miettinyt, mistä syystä koirista on muutamassa vuosikymmenessä tullut joillekin ihmisille niin tärkeä kumppani ja asia, että läheiset ihmiset ja vähän etäämpänä olevat lähimmäisetkin jäävät jo toiseksi. Itse olen aina elänyt ajatellen, että eläimet ovat ihmisten rakkaita kumppaneita, mutta esimerkiksi hätätilanteessa pelastetaan ensin ihmiset ja vasta sitten eläimet.

Kävin viime toukokuussa Kroatiassa eräällä juuri avatulla uudella leirintäalueella. Alue on palveluiltaan ja varustelultaan viimeisintä luksusta – vuorokausihinnaltaankin melkein hotellien tasossa – mutta silti hämmästyin, kun pyöräilin koirien erityisalueelle. Siellä oli kylttejä, jotka opastivat koirien fysioterapiaan, koirien kynsihoitolaan, koirien vaahtokylpylään, koirien vaatekauppaan ja koirien päivähoitolaan. En oikein tiennyt, mitä tuosta ajattelisi. Lomalle saapuvat keskieurooppalaiset tuovat mukanaan koiransa ja järjestävät niille sitten oman, todella hintavan, luksuslomaelämyksen. En päässyt kysymään keneltäkään, kumpi on loman keskiössä – omistaja vai koira.

Sama hämmentävä tunne tuli mieleen kuluneella viikolla, kun katselin ”toisella silmällä”, aamukahvin lomassa, tv:ssä pyörivää Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan yhtä jaksoa. Siinä 15-vuotias villakoira oli tuotu erikoiseläinlääkärille. Koiralle oli tehty muutama viikko aiemmin korvaleikkaus, koska korvakäytävän kasvain oli vienyt toisesta korvasta kuulon. Korvaleikkaus ei ollut palauttanut koiran kuuloa normaaliksi ja nyt mietittiin sitä, onko kasvain uusinut vai onko jotakin muuta jäänyt huomaamatta. Jaksossa suunniteltiin koiralle magneettikuvausta, mahdollista uutta leikkausta ja muita tarjolla olevia hoitoja. Eläinlääkäri ei ainakaan kyseisessä jaksossa pohtinut ääneen sitä, kannattaako 15-vuotiaalle koiralle tehdä vielä mittavia leikkauksia ja hoitoja. Vai olisiko koirankin kannalta parempi, että se pääsisi kärsimyksistään.

En ole myöskään koskaan oikein ymmärtänyt sitä, että Suomessakin on monia järjestöjä, jotka ”pelastavat” kulkukoiria esimerkiksi Romanian slummialueilta, Venäjältä tai Espanjasta Suomeen. Ongelma-alueilla paikan päällä eläinten auttaminen tuntuisi vielä jotenkin järkevältä, mutta ei Suomeen lennättäminen ja rahtaaminen.

Minun arvomaailmassani eri puolilla maailmaa on kuitenkin miljoonittain hädässä olevia lapsia ja aikuisia, joiden auttaminen menee kyllä koirien ja kissojen edellä. Ja jätän nyt tässä kirjoituksessa pohtimatta laajemmin sitä keskustelua, joka on Suomessa käynnissä, kun puhutaan hädässä olevien ihmisten oikeudesta tulla Suomeen.

Koirista on siis tullut monessa mielessä ihmisen veroisia. Enää ei oikein mietitä sitäkään, miten paljon koiran – tai koiralauman – hoitaminen lopulta maksaa ja onko siihen varaa. Tämän asian kanssa joutuvat esimerkiksi sosiaaliviranomaiset viikoittain pohdintoihin.

Koirille on tarjolla jo monia samanlaisia palveluja kuin ihmisillekin. Kirkkokin on aika ajoin joutunut koirakysymyksen kanssa julkisuuteen, kun on puhuttu koirien hautausmaista, hautakivistä, muistotilaisuuksista ja vastaavista.

Tärkein kysymys on kuitenkin ollut tuo otsikossa mainittu. Pääsevätkö koirat taivaaseen? Kysymyksen vastaaminen johtaa evankelisluterilaisen kirkon kipeimpien ristiriitojen äärelle eli kysymys vie raamatuntulkintaan samalla tavalla kuin esimeriksi avioliittokysymys tai naispappeus.

Tietokirjailija-pappi Jaakko Heinimäki antoi kysymykseen yhden vastauksen kirjassaan Kafekismus. Heinimäki vastaili kirjassa yksinkertaisiin, kirkkoa ja uskontoa koskeviin kysymyksiin. Koirien taivaaseen pääsystä Heinimäki kirjoitti, että jos Raamattua tulkitaan sanatarkasti, koirat eivät pääse taivaaseen. Ilmestyskirjassa kun sanotaan, että porteista eivät pääse sisään ”koirat ja noidat, irstailijat, murhaajat ja epäjumalien palvelijat…”

Mutta Heininmäki korostaa, että jos unohtaa sanatarkan tulkinnan, ”koirat” saattaa Ilmestyskirjassa viitata myös muuhun kuin eläimiin, esimerkiksi pettureihin.

No, toisenlaisen näkökulman asiaan tuo Kauniaisten pappi ja teologian tohtori Kari Kuula. Hän kirjoittaa nettikolumnissaan, että ”kristikunta on Uuden testamentin ajoista alkaen odottanut aikojen lopulla perustettavaa uutta taivasta ja maata. Apostoli Paavalin mukaan koko luomakunta odottaa huokaillen sitä hetkeä. Pelastus ei siis koske vain ihmisiä, vaan sen ala on paljon laajempi”.

Tämän Kuulan esittämän näkemyksen mukaan taivaassa saattaisi siis olla myös eläimiä, mutta Kuula ei suoraan vastaa, mitä eläimiä.

Toisaalta, voisin itse antaa tähän visaiseen kysymykseen kolmannen näkökulman: onneksi minun ei tarvitse ratkaista sitä, pääsevätkö koirat taivaaseen. Antaa Jumalan tehdä tämä ratkaisu – niin kuin monen muunkin meitä kristittyjä piinaavien kysymysten kohdalla.

Riippumatta Jumalan päätöksestä, ajattelen niin, että ihminen on ihmiselle kuitenkin tärkein lähimmäinen. Yhdessä me voimme auttaa toinen toisiamme ja helpottaa lähimmäistemme elämää. Lemmikkieläimen ei ehkä kannata antaa syrjäyttää sinun rakkainta ja läheisintä ihmistä.

Koirakirkkoja odotellessa…

Hannu-Pekka Laiho

2 comments on “Pääsevätkö koirat taivaaseen?

  1. Nimetön

    Oulunkylässä on ollutkin koirakamukirkkoja, kertoo Kotimaa https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/koirakamut-kohtaavat-jumalanpalvelukses-1

    Tykkää

  2. Nimetön

    Kommentoin blogitekstiä vaikka teksti on vanha, mutta aihe edelleen tuore. Itse koiranomistajana ihmettelen sitä miksi minun tarvitsisi perustella rahankäyttöäni muille, koska kukaan edes ystäväni eivät avaa raha-asioitaan minulle. Mikäli haluan eläimeen panostaa, ei se mielestäni kuulu muille. Olen huomannut, että usein eläimet ja maailman orvot ja köyhät lapset asetetaan ikään kuin vastakkain ja juuri eläinten omistajien tulisi auttaa myös lapsia ja kaikkia maailman avuntarvitsijoita ennen eläimiä. Usein asiaa kommentoivat henkilöt eivät kuitenkaan tee itse mitään. Minulla on lemmikkejä ja lisäksi minulla on useampi hyväntekeväisyyskohde johon lahjoitan rahaa. En mielellään ota vastaan arvosteluja ihmisiltä, jotka eivät itse tee mitään. En myöskään ymmärrä ajatusta siitä, että ihminen itse ei saisi valita viettääkö hän aikaansa mieluummin ihmisten vai eläinten kanssa. Valitettavasti kaikki eivät edes todellisuudessa tuota valintaa voi tehdä, koska ystäviä tai läheisiä sukulaisia ei ole. Pitäisikö heidän viettää elämänsä täydellisessä yksinäisyydessä? Tuskin kukaan ihmisiä syrjäyttää lemmikkien takia. Eiköhän syyt ole ihmissuhteiden ongelmissa muuten. Tuskin siitä Mustia kannattaa syyttää. Mitä tulee koirien taivaaseen pääsemiseen, niin toivon, että kohtaan lemmikkini iankaikkisuudessa. Mielestäni raamattu ei yksiselitteistä vastausta asiaan anna ja siksi elän toivossa. Ymmärrän kuitenkin täysin, ettei iankaikkisuuden autuus liity eläimiin vaan Jumalan läsnäoloon.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: