Kristiina Nyman

Väkevä kuin kuolema – hyvää ystävänpäivää!

”Paina minut sinetiksi sydäntäni vasten,
pane sinetiksi ranteesi nauhaan.
Rakkaus on väkevä kuin kuolema,
kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.
Sen hehku on tulen hehkua,
sen liekki on Herran liekki.
Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa,
virran tulva ei vie sitä mukanaan.
Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi,
hän saisi vain toisten pilkan.”

Näin vahvasti ja runollisesti rakkautta kuvataan Vanhassa Testamentissa olevassa Laulujen Laulussa. Lukuisat parit valitsevat juuri tämän Raamatun kohdan luettavaksi avioliittoon vihkimisessään.

puinen sydän.

200-luvulla Rooman lähellä Ternin kaupungissa piispanvirkaa hoitanut Valentinus ymmärsi rakkauden voiman. Hän vihki vaimosta ja avioliitosta haaveilevia sotilaita, vaikka Rooman sotapäälliköt sitä vastustivatkin. Jaakko Heinimäki on kirjoittanut kirjassaan ”Pyhät – pieni mies jalustalla ja pyhiä naisia” siitä, miten Rooman valtakunnassa sotajoukot houkuttelivat nuoria miehiä riveihinsä, ja pyrkivät estämään avioliittojen solmimisen. Sotapäälliköt olivat sitä mieltä, että avioliitto vie sotilaiden ajatukset aivan väärään suuntaan: vaimoon ja perheeseen. Sen tähden naimisissa olevien sotilaiden elämä tehtiin työnantajan toimesta hyvin vaikeaksi.

Piispa Valentinus ymmärsi, mikä elämässä on tärkeää, joten hän ryhtyi kielloista huolimatta vihkimään rakastuneita pareja salaa avioliittoon. Tästä rakkauden puolustamisesta Valentinus sai maksaa: hänet laitettiin vankilaan. Kerrotaan, että sellin seinät täyttyivät pian huomionosoituksista, joilla vaimot ja morsiamet tahtoivat kiittää piispaa rohkeasta rakkauden puolustamisesta. Näistä kirjeistä ja huomionosoituksista sanotaan juontuvan tapa lähettää kortteja ja ostaa lahjoja rakastetulle juuri 14.helmikuuta – päivänä, jolloin Valentinus mestattiin. Hän näet vankilasta päästyäänkin jatkoi rakkauden asialla kuolemaansa saakka.

Maailmalla vietetään yhä edelleen Valentinen päivää 14.helmikuuta rakastavaisten päivänä. Suomessa Valentinen päivä on saanut toisen nimen: Ystävänpäivä. Ystävänpäivän vietto vakiintui Suomessa 1980-luvun lopulla, kun Suomen Punainen Risti ja Posti lanseerasivat tätä ystävyyden juhlaa.

Juuri tänään on hyvä päivä huomioida kaikkia rakkaitaan – niin puolisoa kuin ystäviä – kertomalla kuinka tärkeitä he sinulle ovat!

0 comments on “Väkevä kuin kuolema – hyvää ystävänpäivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: