Pertti Torppa

Näkyy ja kuuluu

Sain taivaltaa hetken matkaa elämästäni erään pariskunnan kanssa. Tapasimme toisemme silloin tällöin, ei kovin usein, mutta pariskunta jäi mieleen, mukavia ja iloisia ihmisiä. Aviopari poikkesi pituudeltaan toisistaan selkeästi; mies pitkä ja rouva keskimittaa lyhyempi. Rouvan tapana oli ilmaista tämä poikkeama toisiaan täydentäen siten, että mies näkyy ja hän kuuluu.

Näkyä ja kuula voisi ajatella myös seurakunnan ja meidän jokaisen kristityn tehtävänä. Seurakunnan samoin kuin yksittäisen kristityn tulee olla näkyvästi läsnä ihmisten elämässä ja myös kuulua; lohtuna, rohkaisuna ja ilona.

Keravan taivaan tuolla puolen on kehitetty näkymiseen ja kuulumiseen erilaisia ratkaisuja. Yksi ”villitys” on kellopeli kirkon tornissa. Tämä toimii ainakin Nyköpingin ja Oxelösundin sekä lukuisissa muissa Ruotsin kirkoissa. Kolme kertaa päivässä kellopeli soittaa kirkkovuoteen sopivan virren säkeistön. Monet kuulevat soiton ja osa myös kuuntelee.

Pääset kuuntelemaan kellopeliä tältä videolta:

Itse olen katsellut ja kuunnellut länsinaapurin ”kellopelijulistusta” ensin yllättyen, sitten arvioiden ja loppujen lopuksi raamatullisesta näkökulmasta – Luuk. 19:40 ”Mutta Jeesus vastasi: ”Minä sanon teille: jos he olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat.” – Itse ymmärrän, että jos me emme kristittyinä näy emmekä kuulu niin kellopelit sen tekevät. Tällä en tarkoita Ruotsin kirkon saamattomuutta, vaan kekseliäisyyttä.

Totta puhuen mieleen hiipi hienoinen kateus Ruotsin kirkon kekseliäisyydestä. Turvauduin Lutherin lohduttavaan virteen VK 170:4 ” Jos veis he henkemme, osamme, onnemme, ne heidän olkohon, vaan meidän iät on Jumalan valtakunta.”

Mitä näkyä ja kuulua voisi tarkoittaa Keravan taivaan alla. Paljon on Keravalla tehty ja tehdään jatkuvasti, jotta lähetyskäsky toteutuisi myös Keravan taivaan alla niin kuin Jeesus käskee Matt. 28: ”19 Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.”

Mieleeni palasi lehtiotsake HS 9.3.20 ” Järvenpäähän nousee kristillinen kortteli, jossa ”ei taatusti panna ranttaliksi”. Ensisilmäykseltä järvenpääläisten toimet vaikuttavat haasteelta muille kristityille ja yhteisöille. Jos Jeesus olisi sanonut Lähetyskäskynsä kilpailuhengessä, niin ehkä se olisi kuulunut Keravan taivaan alta katsottuna ” Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, etteivät järvenpääläiset ehdi ensin.

Ehkä tämä on jonkinlainen malli, miten kristillisyys tässä maailmassa näkyy ja kuuluu. Kysymys ei ole kilpailusta, vaan yhdessä kasvamisesta ja kaiken kokeilemisesta ja hyvän pitämisestä, kuten Paavali opettaa.

Alussa mainitsemani pitkän aviomiehen ja lyhyehkön aviovaimon rinnalla tunsin itseni keskinkertaiseksi, mitään sanomattomaksi. Kristityltä vaaditaan rohkeutta olla erilainen, näkyä ja kuulua. Tässä voisi rohkaista toimimaan Mato Valtosen ja ehkä monen muunkin lohkaisu ” Hullut vievät maailmaa eteenpäin, viisaat pitävät sitä pystyssä.”

Pertti Torppa

0 comments on “Näkyy ja kuuluu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: