Mauri Airila

Ota käyttöön älymaski

Näin itsenäisyyspäivänä on hyvä muistaa, että nykyinen hyvinvointiyhteiskuntamme syntyi edellisten sukupolvien uhrausten, kovan työn, toisista välittämisen ja yksituumaisuuden ansiosta. Meillä on vaalimisen arvoinen Suomi. Siksi on huolestuttavaa, että yhteen hiilen puhaltamisen rinnalla esiintyy myös tuhkan puhaltelua toisten silmille. Erityisesti kasvottomassa somessa lähimmäistä on helpompi herjata kuin nenäkkäin oltaessa. Palaan tähän blogini lopussa.

Pandemia on tuottanut myös jotakin hyvää. Pakko on paras konsultti. Moni suotuisa mutta normaalioloissa hitaasti etenevä kehityskulku sai koronasta kiihdytyspotkun. On löydetty uusia tapoja tehdä työtä tai pitää yhteyksiä ystäviin. Ulkomaanmatkailun hiipuessa on huomattu kotimaan rikas elämystarjonta. Ehkä on opittu elämään nuukemmin, kun ”välttämätön” osoittautuikin turhakkeeksi. On keksitty keinoja suojata terveyttä ja suojautua taudeilta: muun muassa kauppojen kassoille on tullut suojapleksejä, jotka jäänevät pysyväiskäyttöön.

Kasvomaskejakin on opittu käyttämään. Niillä torjutaan ensi sijassa keuhkopäästöjä. Pärskimistulokset tarttuvat kankaaseen, eivätkä lennä naapurin naamalle. Sivutuotteena syntyi uusi kulttuurin muoto, maskitaide. Kadulla ja kaupoissa näkee hienoja virityksiä. Kun ostin tuoreimman Mielensäpahoittaja-kirjan,  kaupanpäällisiksi sain kangasmaskin. Siihen oli painettu nimihenkilön mielenlaatua seuraillen teksti: ”En juhli”.

Sisälläni asuva pieni insinööri ehdottaa, että kasvosuojuksia pitäisi jatkokehittää sopimaan muihinkin tarkoituksiin. Alussa arvelin, että tarvetta on myös aivopäästöjen torjuntaan. Voisiko joku yritys kehittää tarkoitukseen ”älymaskin”? Sen anturit tunnustelevat käyttäjän äänihuulten liikkeitä. Sitten fiksu algoritmi päättelee nanosekunnissa noista anturitiedoista, suoltaako suu vihapuhetta. Jos tältä näyttää, kasvoilla oleva suojus lyö salamannopeasti päälle äänenvaimennuksen, ja vihapuheen sijasta suusta pääsee ulos vain kiukkuista pihinää.

Älymaskia odotellessamme voisimme kirjailla kasvosuojukseemme – Mielensäpahoittajan esimerkkiä seuraten – tekstin: ”En päästä suustani vihapuhetta”.

1 comment on “Ota käyttöön älymaski

  1. Odotan innolla älymaskien käyttöönottoa!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: