Yleinen

Oikea joulu

ikkunan edessäjoulukynttelikkö ja tietokone, jonka taustakuvana jouluseimi.

Ei tule joulu, ei. Ilman perusteellista joulusiivousta ei vain tule oikea joulu. Martat yrittävät opettaa, että ”kaappeja ei tarvitse jouluksi siivota, jos ei aio siellä jouluaan viettää”. No hyvä on. Jos nyt ei sitten kaappeja pestä, niin muuten pitää olla siistiä ja puhdasta. Muussa tapauksessa joulu ei tunnu juhlalta. Kunnon juhlaan kuuluu, että ihminen uuvuttaa itsensä kunnon siivousurakalla. Mikä se sellainen joulu muka on, että pölyä leijailee sisällä enemmän kuin lumihiutaleita ulkona? Toisaalta – eihän sitä pölyä ja sotkua näe, jos on riittävän hämärää? Ulkona onkin jo sopivan pimeää. Jos sisällä vähentää valoja ja laittaa kynttilöitä palamaan, ei paljon likaa huomaa. Kynttilän hämyssä löytyy joulun tunnelma ilman loppuun palamista.

Voi ei! Ei tule joulu, ei. Ilman eläviä kynttilöitä ei vain tule oikea joulu. Miten luoda hämyisä joulun tunnelma ilman elävää liekkiä? Nämä keuhkot, jotka ovat jo yhdeksän kuukauden ajan pitäneet turvassa kotona, eivät tule toimeen oikeiden kynttilöiden kanssa. Siitä on levollinen joulutunnelma kaukana, kun happi loppuu, alkaa ahdistaa ja yskittää. Toisaalta – tarjolla on aika ihania led-kynttilöitä. Ja ne ovat turvallisia. Ei tarvitse olla huolissaan vaikka kynttilät jäävät palamaan, kun joulun tunnelmasta nauttii sohvan nurkan hellässä syleilyssä pikkuisen torkahtaen.

Ja oikeita kynttilöitä voi laittaa palamaan ulos. Mummolta ja äidiltä olen perinyt tavan sytyttää jouluaattona hautakynttilät omalle pihalle. Pehmeä kynttilänvalo on lähellä muistuttamassa taivaan kodissa odottavista rakkaista. Siellä ovat jo mummot, ukit, anoppi, appi ja isä. Kynttilät tuikkivat kuin tähtitaivas. Sisintä lämmittää rakkaus. Hautakynttilän hämyssä löytyy joulun tunnelmaan kaipaus ja kiitollisuus.

Tänä jouluna kaipaan elossakin olevien rakkaiden lähelle. Kun tavallisesti ”meidän koko perhe” on jouluna yhdessä, nyt vietämme joulua kolmena erillisenä ryhmänä. Zoom-yhteys ei tuo läheisiä kosketusetäisyydelle. Sylissä on ikävä halauksen lämpöä. Mutta jos rakkautta ei voi osoittaa koskettamalla, sitä voi välittää lempeällä katseella ja hymyllä, sydämellisillä sanoilla.

Led-kynttilän hämyssä, hautakynttilöiden tuikkiessa ulkona, nettiyhteyden välittäessä rakkauden viestiä tämäkin joulu on oikea joulu.

Asta Koponen

0 comments on “Oikea joulu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: