Lea Pelkonen

Naiseuden kauneus

Jumala on tehnyt jotakin hyvin hämmentävää ja koskettavaa paljastaessaan, että hän loi ihmisen omaksi kuvakseen.

Kirjassaan ”Valloittava salaisuus” John ja Stasi Eldredge kirjoittavat: ”Jumala halusi paljastaa itsestään jotakin, joten hän antoi meille Eevan. Kun olet naisen seurassa, kysy itseltäsi: mitä hän kertoo minulle Jumalasta? Se avaa sinulle ihmeitä. Ensinnäkin saat huomata, että Jumala on läpikotaisin suhdekeskeinen, että hänellä on sydäntä romanssille. Toiseksi huomaat, että hänellä on kaipuu osallistua seikkailuihin kanssamme – seikkailuihin, joita et voi toteuttaa ilman häntä. Ja lopulta huomaat, että Jumalalla on kauneus, joka voidaan paljastaa. Kauneus, joka on valloittavaa ja voimallisen pelastavaa.”

Kauan sitten kokoonnuin kuuden naisen porukassa vuosien ajan. Ryhmämme ei ollut aatteellinen. Olimme myös eri ikäisiä, perhetaustamme ja elämäntilanteemme olivat erilaisia ja edustimme eri ammattiryhmiä. Mutta jokin meitä kyllä yhdisti; ihmissuhteet puhuttelivat meitä jokaista. Ja se tuli myös selväksi, että ihmissuhteet vaikuttivat suuresti meidän kaikkien elämään hyvässä ja huonossa.

Noina vuosina huomasin ainakin sen, että ajattelin itsestäni naisena ja myös ihmisenä melkoisen kapeakatseisesti, jopa väheksyvästi. Ajattelin, että nainen on jotenkin huonompi kuin mies, että naiseus oli huonompaa kuin mieheys. Raamattu ei kuitenkaan tue tällaista elämisen mallia ja Jeesuksen kohtaamiset naisten kanssa sen vahvistavat; mitä rohkaisua, ymmärrystä, arvostusta ja rehellistä palautetta nuo naiset häneltä saivatkaan erilaisissa elämäntilanteissaan.

Halusin myös olla riippumaton ja haavoittumaton. Raamattu ei tue tätäkään elämisen mallia. Riippuvaisuus ja haavoittuvuus ovat osa ihmisyyttä ja ihmissuhteita. Kun muistamme, että olemme ensi sijassa riippuvaisia Jumalasta, meidän on helpompi käsitellä omaa haavoittuvuuttamme. Ja eikö Jumala tietäisi jotain haavoittuvuudesta, hän, joka antoi itsensä alttiiksi hylkäämisellemme?

Elämässä kolhiintuu niin monella tavalla ja jälkiä jää. Monia niistä kannamme mukanamme ja jotkin niistä ovat kuin säröt seinälaatoituksessa, ikävästi juuri katselukorkeudella ja vaikeita korjata. Asioita, joita emme oikein haluaisi nähdä ja silti ne ovat siinä silmiemme edessä. Uskon, että kaikkine säröinemmekin naiseudessamme oleva universaali tarve olla tavoiteltu ja ihailtu tulee suoraan Jumalan sydämeltä. Ja jos meitä ei tavoittelekaan puoliso, meitä onneksi kuitenkin tavoittelee Jumala! Myös naiseudesta kumpuava halu ja kyky suunnitella ja organisoida, nähdä tarkasti yksityiskohtia ja kokonaisuuksia, hoivata huolehtien nykyhetkestä ja tulevasta sekä luoda uutta ja kauneutta ympärilleen kertoo syvästi tuntevasta luojastamme.

Jos joskus vertaamme omaa elämäämme toisten elämään, tulevat Jeesuksen sanat Pietarille avuksi myös meille. Kun Pietari halusi tietää minkälainen suunnitelma (mielenkiintoisempi, kunniakkaampi, helpompi?) Jeesuksella oli toiselle opetuslapselle, vastasi Jeesus ”Seuraa sinä minua!” (Johannes 21:22). Uskon, että Jumalalla on meille jokaiselle sama viesti; oma erityinen elämä hänen yhteydessään, merkittävä suunnitelma elämämme jokaiselle päivälle. Hän tahtoo, että iloitsemme naiseudestamme ja heijastamme rohkeasti luojamme kuvaa.

0 comments on “Naiseuden kauneus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: