Hannu-Pekka Laiho

Jouluna saa ihmetellä ja kiittää

Näinä päivinä puhutaan paljon joulun ihmeestä ja mysteeristä. Totta, jouluun liittyy paljon sellaista, jota emme ymmärrä tai jota emme pysty edes selittämään. Miten on mahdollista, että Jumala syntyy ihmiseksi? Mitä tämä kaikki merkitsee?

Joulun mysteerin aistii pienemmissäkin kysymyksissä. Miksi esimerkiksi joululaulujen kuunteleminen saa usein mielen haikeaksi. Saa ajatukset kulkemaan kummallisen syvällisesti menneessä, nykyisessä ja tulevassa – vaikka kuuntelisi vähän uudempiakin joululauluja.

Minulle itselleni juuri tämän vuoden joulunalusaikaan on sisältynyt paljonkin itsekseen vaeltavia ajatuksia. Se johtuu osittain siitä, että juuri tässä viikonvaihteessa (19.12.2021) on edesmenneen Antti-isäni 100-vuotissyntymäpäivä ja Kaarina-äitini syntymän 100-vuotispäivästäkin on vain vajaa kuukausi.

Osaltaan elämän ja ihmiskohtaloiden pohtiminen saattaa johtua myös siitä, että minut on taas kerran hälytetty mukaan kansainväliseen pakolaisten pelastusoperaatioon. Tämä on jo kolmas kerta, kun juuri joulun alla olen mukana tämänkaltaisessa kansainvälisen Punaisen Ristin operaatiossa. Nyt poimitaan merihädässä olevia Välimerestä. Ihmisten karut kohtalot vievät helposti ajatukset mukanaan.

Maailma on muuttunut valtavasti sadan vuoden aikana. Silti joulusta löytää paljon sellaista, joka ei ole kokonaan vuosikymmenien aikana kadonnut. Jouluun liittyy mystistä toivoa ja odotusta. Jonkun sellaisen odotusta, joka tai mikä muuttaa elämäämme jollakin tavalla paremmaksi.

Joulu on yhä myös perheen ja läheisimpien juhla. Ehkä juuri siksi siihen sisältyy niin paljon haikeutta, joskus jopa tuskaa. Monet rakkaat ovat lähellä, jotkut rakkaat ovat poissa, jotkut ovat loitonneet ja jotkut ovat jääneet kokonaan yksin.

Joulu on lasten, vanhempien ja isovanhempien yhdessäolon juhla. Valoisat muistot kantavat vaikeidenkin päivien yli. Kuva vuodelta 1980, Hannu-Pekka Laiho

Joulun haikeuteen sisältyy kuitenkin paljon myös kiitollisuutta. Paljon sellaistakin kiitollisuutta, jonka olisi halunnut sanoa läheisilleen, mutta ei ole juuri silloin muistanut – tai pystynyt. Kun elämänkokemusta on minullekin kertynyt useita vuosikymmeniä, huomaan, miten moni asia on tarttunut mukaani lapsuuden ja nuoruuden vuosina ihan huomaamatta. Minä olen minä, koska olen elänyt läheisten ihmisten ympäröimänä ja oppinut huomaamattani heiltä paljon elämää, arvoja ja asenteitakin.

Yksi tällainen mukaan tarttunut asia on elämänmyönteisyys. Sen olen pystynyt jäljittämään parin sukupolven taa. Kartanon torpparina Uudenkaupungin edustan saaressa, surkeassa yhden huoneen mökissä, eläneet isovanhempani siirsivät kymmeneen lapseensa paitsi ahkeruuden myös avoimen suhtautumisen elämään. Jokainen tätini ja setäni eli rohkeasti omaa elämäänsä ja vastoinkäymisistä huolimatta huominen oli aina odottamisen arvoinen asia. Rohkeasti ja luottavasti tulevaan.

Isovanhempieni lapsiinsa siirtämä yksinkertainen arjen kristillisyys näkyi ensisijaisesti juuri luottamuksena siihen, että Jumala on turvanamme elämän kaikissa käänteissä – siis ihan tavallisessa arjessakin. Tämän perinnön olen minäkin sitten saanut lahjaksi omilta vanhemmiltani. Jumalaa ei tarvitse pelätä – eikä edes kovin paljon pappiakaan!

Sattumalta törmäsin viikolla oppaaseen, jossa pohdittiin ikääntymistä. Puhuttiin siitä, miten moni nelikymppinenkin jo pelkää työssä pärjäämistä ja kiihtyvän muutoksen mukana pysymistä. Julkisuus rakentaa eläkeläisistä ja senioreista tulevien vuosikymmenien taakkaa.  Keskustelu luo ahdistusta.

Oppaassa puhuttiin kuitenkin myös positiivisen elämänasenteen vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin. Valoisuutta kannattaa vaalia. Tutkijoiden mukaan myönteiset tunteet vaikuttavat merkittävästi ihmisten hyvinvointiin ja jaksamiseen. Päivittäin koetut myönteiset tunteet eivät synnytä vain hetkellisesti hyvää oloa, vaan ne ylläpitävät pitkäjänteisesti fyysistä hyvinvointia. Tutkijat väittävät, että vastoinkäymisistä huolimatta ihmisen on mahdollista työstää vaikeitakin kokemuksiaan niin, että ne eivät jää kaivertamaan omaa terveyttä. Tärkeää on, että näkee elämässä positiivista, eikä vain pelkästään negatiivista. Siis tarttuuko aina kielteisiin uutisiin ja puheeseen, vai uskaltaako ne ohittaa ja etsiä tilalle jotakin myönteistä.

Näitä asioita olen miettinyt, koska esimerkiksi omien vanhempieni ja heidän vanhempiensa elämään sisältyi paljon myös vastoinkäymisiä. Ne olisivat voineet lannistaa vahvemmankin ihmisen. Aina he silti, sotien ja sairauksien keskeltäkin, löysivät jostakin positiivisuuden polun pään. Itsekin muistan puolitajuttomana sairaalassa pikkupoikana 1960-luvun alussa maatessani haaveilleeni ja rukoilleeni, että jos tästä jotenkin hengissä selviän, olisin kiitollinen, jos edes viisikymppiseksi saisin elää.

Me olemme eläneet kohta kaksi vuotta koronaepidemian keskellä. Poliittinen tilanne Euroopassa ja maailmalla näyttää epävarmalta. Uutisiin sisältyy enemmän negatiivista kuin positiivista. Ei ole ihme, että monet kokevat ahdistusta. Ei ihme, että masennus on yleinen nuorten työkyvyttömyyden syy.

Suomi voitti taas ykköspaikan maailman onnellisimpana maana. Jos katsoo maailmaa Välimerestä pelastusalukseen poimitun ihmisen kannalta, voisi ajatella, että me täällä pohjoisessa olemme kaikki yhdenlaisia lottovoittajia. Vastoinkäymisistämme huolimatta voimme opetella katsomaan elämäämme kiitollisina. Kaikki ei ole loistavasti, mutta vähästäkin voi kiittää.

Tänä jouluna voimme nauttia vanhempiemme perinnöstä, heidän rakentamasta hyvinvoinnista ja ajatella, että nyt on meidän vuoromme rakentaa omien lastemme tulevaisuuden hyvinvointia.

Jumalan siunausta ja hyvää joulua kaikille!

Hannu-Pekka Laiho

0 comments on “Jouluna saa ihmetellä ja kiittää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: