Hannu-Pekka Laiho

Se löytyy, kun etsii

Sadat seurakunnat ja järjestöt lähestyvät suomalaisia tänä syksynä viestillä Se löytyi. Laaja kampanja näkyy ja kuuluu mediassa, mutta se näkyy paikallisesti myös lukuisten tapahtumien ja tempausten kautta. Se löytyi on myös mittava yhteistyöprojekti eri kristillisten järjestöjen, kirkkokuntien, herätysliikkeiden ja ihan yksittäisten kristittyjenkin kesken. Tapahtuma jalkautuu myös Keravan kaduille.

Se löytyitunnus ei ole ihan uusi tuttavuus. Olin itsekin mukana 1980-luvun alussa, kun Keravallakin järjestettiin Se löytyy -kampanja. Nyt siis yksi kirjain on muuttunut – löytyy muuttui muotoon löytyi! Yhden kirjaimen muutos ei ole vaikuttanut tavoitteisiin. Jälleen kerran elämän peruskysymykset tuodaan ihmisten lähelle. Halutaan puhua ihmisille Jumalasta.

Kuluneella viikolla kampanjan käynnistys tuli jo ihan lähellä keravalaisiakin eli siihen liittyvä kirjanen jaettiin jokaiseen keravalaiseen postilaatikkoon, edellyttäen että laatikossa ei ollut mainosmateriaalikieltoa. Se löytyi näkyy siis mediassa ja erilaisissa tiedotusvälineissä. Mutta kuukauden mittainen tapahtuma on jälleen kerran myös merkittävä vapaaehtoisponnistus. Tuhansien vapaaehtoisten kautta kristillisyyden perussanomaa jaetaan ihmiseltä ihmiselle.

Pekka Simojoen ja Anna-Mari Kaskisen musiikki-ilta. Satoja kuulijoita, Hyvä Kansan Raamattuseuran suvipäiviltä Hollolasta kesäkuussa 2022.
Pekka Simojoen ja Anna-Mari Kaskisen musiikki-illat saavat koolle helposti satoja kuulijoita. Hyvä musiikki ja leppoisa jutustelu välittävät kristinuskon perussanomaa ymmärrettävästi ja tunteella. Kuva Kansan Raamattuseuran suvipäiviltä Hollolasta kesäkuussa 2022. – Kuva: HP laiho

Se löytyi on nimetty virallisesti mediamissioksi.  Kristillisissä piireissä latinan sana ”missio” on ihan perussanastoa. Sanakirjan mukaan missio tarkoittaa lähettämistä. Missio-sanaa on kuitenkin vaikea löytää edes latinankielisestä Raamatusta, vaikka kirjan teksteissä puhutaankin paljon lähettämisestä. Jumala on lähettänyt Jeesuksen. Mutta toisaalta myös Jeesus lähettää oppilaansa levittämään evankeliumia eli hyvää sanomaa. Molemmat merkitykset kytkeytyvät yhteen Jeesuksen sanoissa (Joh. 20:21): ”Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.”

Missio-sanan hengellinen merkitys on kuitenkin viime vuosina hämärtynyt. Sinänsä sana on jokaiselle työelämässä olevalle tai olleelle hyvin tuttu. Strategian kivijalat missio ja visio ovat sanapari, joka on taottu jokaisen mieliin. Yritysmaailmassa missio tarkoittaa yrityksen toiminta-ajatusta, sen olemassaolon syytä niin lyhyellä kuin pidemmälläkin aikavälillä. Kun yhteen niputetaan missio, arvot ja visio, päästään yrityksen strategian määrittelyssä mukavasti eteenpäin.

Vaikka sanoin, että missio-sanan hengellinen merkitys on vuosien saatossa hämärtynyt, tämä ei tarkoita sitä, että kirkko olisi lopettanut missio-sanan käytön. Kirkon missiosta puhutaan ihan samaan tapaan kuin yrityksen missiosta. Kirkon perustehtävää määriteltäessä puhutaan siis yritysten tavoin mission määrittelemisestä.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tavalliset keravalaiset ajattelevat, kun kuulevat sanan missio. Tuleeko mieleen kirkko ja seurakunta ja liittyykö sanaan jonkinlainen arvolataus? Vai tuleeko mieleen yritysmaailman viljelemä missio-sana?

Niin luterilainen kirkko kuin vapaat kirkkokunnat ja erilaiset kirkolliset järjestötkin ovat jo vuosia kantaneet huolta jäsenmäärän vähenemisestä. Kehityksen syitä on analysoitu kymmenissä tutkimuksissa, mutta selkeää vastausta ei ole löytynyt. Kehitystä on selitetty yhteiskunnallisilla muutoksilla, maallistumisella, seurakuntien toiminnan painopistemuutoksilla, sukupolvien välisillä kriiseillä, tai vapaaehtoistoiminnan arvostuksen muutoksilla.

”Syyllislistalle” on päässyt myös pohdinta siitä, onko kirkollinen tai kristillisyyteen liittyvä kieli enää nykyajan ihmisten ymmärrettävissä. Maallistuneet vanhurskaat fariseukset ei liene ihan nykyaikaista tiktok-sanastoa! Meneekö kirkon sanoma perille?

Olen aiemminkin peräänkuuluttanut seurakuntien toimintaan enemmän rohkeutta. Ymmärrän, että tiukasti perinteistä kiinni pitävien loukkaantumisia pelätään, mutta mikään organisaatio ei pysy hengissä, jos se ei uskalla uudistua. Ydinsanoman ei tarvitse muuttua, mutta se pitää ilmaista sellaisella kielellä ja selaisella toiminnalla, jota nykyajan ihmiset puhuvat ja ymmärtävät Esimerkiksi toimintaan löytyy kyllä mallia, kun seuraa minkälaiset tapahtuma ja tilaisuudet keräävät ihmisiä ja yleisöjä.

Se löytyi -mediamissio on luvannut hyödyntää nykyaikaisia viestintäkanavia ja -keinoja kristinuskon perussanoman levittämisessä. Toivotetaan missiolle onnea!

Hannu-Pekka Laiho

3 comments on “Se löytyy, kun etsii

  1. Nimetön

    Se löytyi, joutava paskasivusto jossa jonkun Laihon päiväkirjasivuja joita ei olisi kannattanut edes julkaista.

    Tykkää

  2. Nimetön

    Kannustava ja kehitykseen tähtäävä palaute on aina tervetullutta.👍

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: