Hannu-Pekka Laiho

Nyt on ihan pakko äänestää

Seurakuntavaalien vaalikampanja on jo täydessä vauhdissa. Oletko huomannut? Jos olet, kuulut valistuneimpien kansalaisten joukkoon. Aiempien kirkollisten vaalien äänestysprosentteja tarkastellessa tuo valistuneiden joukko on valitettavan pieni. Siksi on perusteltua sanoa, että nyt on pakko äänestää!

Miksi sitten pitää äänestää? No, äänioikeus on yksi kansalaisen tärkeimmistä oikeuksista ja demokratian kulmakivi. Se koskee myös seurakuntavaaleja. Vaaleissa valittavalla kirkkovaltuustolla on lopulta varsin merkittävä rooli seurakunnan toiminnassa. Valtuustolla on valtaa, vaikka joskus tuntuu, että kirkkovaltuustot ovat vähän arkoja tuota valtaansa käyttämään.

Mistä arkuus sitten johtuu? Ehkä siitä, että tavallisten ihmisten mielessä kirkon ja seurakunnan ympärillä leijuu jonkinlainen arvoituksellinen mysteeri, joka koskee myös arkista elämää ja jonka takia on turvallisempaa istua hiljaa penkissä ja odottaa – ja vaieta!

Kirkkovaltuusto on seurakunnan ylin päättäjä, joka johtaa itsenäisen seurakunnan toimintaa. Kirkkovaltuusto tekee seurakunnan taloutta ja viranhaltijoita koskevat tärkeimmät päätökset ja valitsee jäsenet kirkkoneuvostoon. Kirkkovaltuuston päätösvaltaan kuuluvat esimerkiksi päätökset seurakunnan toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisvero, rakennushankkeet ja uudet virat. Kirkkovaltuutetuilla on myös äänioikeus hiippakuntavaltuuston, kirkolliskokousedustajien ja piispan vaalin maallikkovalitsijoitten vaalissa.

Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta ja valmistelee asiat kirkkovaltuuston päätettäväksi. Keravan kirkkovaltuustoon valitaan marraskuun vaaleissa 33 jäsentä.

Seurakuntalaisten vaaleissa valitsema valtuusto siis päättää seurakunnan resurssien suuntaamisesta ja ohjaa sitä kautta seurakunnan toimintaa. Hengellinen ja opillinen puoli on kirkkoherran vastuulla eli hän on vastuussa jumalanpalveluksen, pyhien sakramenttien, kirkollisten toimitusten ja sananjulistuksen oikeasta hoitamisesta. Kirkkoherran tulee myös valvoa, että seurakunnan muu toiminta – kuten kristillinen kasvatus ja opetus, diakonia sekä evankelioimis- ja lähetystyö – ovat linjassa kirkon tunnustuksen ja tehtävän kanssa.

Kuten huomaat, seurakuntavaaleilla on siis hyvin keskeinen rooli Keravan seurakunnankin arjessa. Miksi äänestysprosentti silti pyörii 10 prosentin seutuvilla?

Väitän, että kirkko ei tänä päivänä oikein osaa kertoa omaa rooliaan ihmisille. Hienommalla nykyaikaisella uudissanalla asian voisi ilmaista: ei osaa sanoittaa omaa rooliaan ihmisille. Helppoa tämä ei näytä olevan ehdokkaita asettaneille valitsijayhdistyksillekään. Liian helposti jäädään abstraktille ylätasolle, eikä seurakuntalainen löydä vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin: Mihin minä tarvitsen seurakuntaa?  Mihin seurakunta tarvitsee minua? Miksi minun pitäisi äänestää?

Viittasin tuolla aiemmin arvoitukselliseen mysteeriin. Viimeaikaiset tapahtumat – koronapandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, uhkaava talous- ja energiakriisi, ilmastokriisi – ovat lisänneet ihmisten huolta ja ahdistusta. Kristillisellä kirkolla on olemassa vastaus, joka voi helpottaa ihmisten pahaa oloa, mutta osataanko se sanoa niin, että 2020-luvun kirkosta vieraantunut ihminen sen ymmärtää?

Perinteinen uskonnollinen kieli saa ihmisen helposti hämilleen ja ihmettelemään. Silti harva uskaltaa sanoa, ettei ihan ymmärtänyt, mistä on kysymys. Pääsisikö ihmisiä lähemmäksi, jos korostettaisi sitä, että kaikilla on lupa kysyä, pohtia ja epäillä – ja esittää myös tyhmiä kysymyksiä. Jos kertoisi, että esimerkiksi ”usko” on niin monitahoinen ja monisäileinen asia, että selittämiseen ja ymmärtämiseen ei yksi saarna riitä! Tai kutsuisi jokaisen kyselevän ja epäilevän reilusti mukaan seurakunnan toimintaan!

Jätetään tuo uskon mysteerin pohdinta seuraavaan kertaan. Käydään ensin kuitenkin äänestämässä. Nyt valtaa on ihan tavallisilla seurakuntalaisilla! Käytetään sitä.

Ennakkoäänestys alkaa Keravallakin tiistaina 8. marraskuuta ja päättyy lauantaina 12. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 20. marraskuuta. Tarkemmat tiedot äänestyspaikoista löydän täältä seurakunnan nettisivulta tai kotiisi tulleesta vaaleihin ja äänioikeuteen liittyvästä kirjeestä!

Hannu-Pekka Laiho

0 comments on “Nyt on ihan pakko äänestää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: