Emmi Gong Yleinen

Odottamisen ihanuudesta ja kamaluudesta

Joutsenia talvisessa maisemassa auringonlasku takanaan.

Joulunaikaa leimaa vahvasti odottaminen: jouluaaton odottaminen, lahjojen odottaminen ja ennen kaikkea Jeesuksen odottaminen. Saarnasin viime sunnuntainakin odottamisesta. Elämä tuntuu toisinaan olevan yhtä odottamista.

Odottaminen on parhaimmillaan ihanan jännittävää ja kutkuttavaa. Vatsanpohjassa on kihelmöivä tunne ja innostus valtaa koko kehon. On vaikeaa pysyä paikallaan ja pitää hymynsä kurissa. Pahimmillaan taas odottaminen on raastavaa, uuvuttavaa ja epävarmaa. Ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan tai täyttyvätkö omat odotukset ollenkaan. Silloinkin voi olla vaikeaa pysyä paikallaan tai keskittyä mihinkään, mutta ikävällä tavalla.

Elämäämme mahtuu niin monenlaista odottamista. Olemme persoonina myös hyvin erilaisia: toiset kestävät epävarmuutta paremmin kuin toiset. Itselleni epävarmuus on aina ollut haastavaa ja se kuluttaa minua enemmän kuin montaa läheistäni. Samasta syystä myös odottaminen on ollut minulle kuluttavaa. Monesti pettymyskin ja odotusten täyttymättä jääminen on tuntunut paremmalta kuin epätietoisuudessa roikkuminen. Ainakin silloin tietää ja voi lähteä toimimaan tiedon pohjalta.

Olipa kyseessä iloinen tai epävarma odotus, toivottu tai epätoivottu lopputulos, odotuksen päätyttyä tulee monesti myös tyhjyys. Tässäkö tämä oli? Mitäs nyt sitten? Odotukset, toiveet ja unelmat ovat vieneet niin paljon energiaamme, ettemme ole miettineet niitä pidemmälle. Sain sen mitä halusin, miten tästä eteenpäin? Onneksi tyhjyys kestää monesti vain hetken ja pian uudet toiveet ja tavoitteet täyttävät mielen. Tai saattaa käydä niinkin, että onnellisuus ja tyytyväisyys saavutetusta unelmasta kantavat ja pitävät hyvällä tuulella pitkään. Itsessä herää tunne, että juuri tässä ja juuri näin on hyvä.

Odotitpa siis elämässäsi jotakin innolla tai kauhulla tai oletpa vasta kokenut pettymyksen tai saavuttanut unelmasi, niin toivon sinulle johdatusta elämääsi. Olkoon joulunaikasi rauhallinen ja iloinen erilaisista odotuksista huolimatta tai niiden takia.

– Emmi Gong

1 comment on “Odottamisen ihanuudesta ja kamaluudesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: