Mauri Airila

Järjen käyttö sallittu

Korona-aika ryöpsäytti julkisuuteen mitä kummallisimpia uskomuksia. Rokotuksia vastustetaan tyhjillä väitteillä ja ulkomaisilla salaliitoilla. Parturiltani saan jatkuvasti kuulla, miten lääkkeiden sijasta kannattaa nauttia erilaisia mömmöjä, joilla sairaudet lähtevät takuuvarmasti. Kun kerran äidin naapurin tuttavaltakin lähti.

Näiden käsitysten ongelma on, ettei uskoa niihin horjuta mikään järkiperuste eikä tieteellinen näyttö. Googlesta löytyy aina sopiva tarina oman ”kriittisen” mielipiteen tueksi. Eri uskomuksia kannattavat ihmiset ovat ikään kuin heimoja, ja sukulaisuussuhteethan ovat tunnetusti pysyviä. Heimoissa eletään kuin Venäjällä yhden ”totuuden” vallassa.

Kristikansakaan ei ole immuuni näille kummallisuuksille, vaikka uskolla ja herkkäuskoisuudella ei pitäisi olla mitään tekemistä toistensa kanssa. Pidän onnistuneena UT2020-käännöksen tapaa puhua monessa kohdassa uskomisen sijasta luottamisesta. Näin korostuu se tosiasia, että Kristukseen luottaminen ja satuiluun höynäyttäminen ovat mahdollisimman kaukana toisistaan.

Muutaman kuukauden takaisessa Uusi tie –lehden ”Miten Jumala loi?” –liitteessä kuvailtiin kolme tapaa ymmärtää maailman luominen ja kehittyminen nykytilaansa. Otsikkotasolla kyseisiä tapoja luonnehdittiin nuoren maan kreationismiksi, älykkään suunnittelun liikkeeksi ja teistiseksi evoluutioksi.

On hyvä, että kristillinen lehti antaa tilaa lukijoidensa pohdinnoille maailmankatsomuksemme perusteista. Kummastelin vain sitä, ettei lehti ilmaissut selvästi omaa kantaansa. Pääkirjoitus pyöritteli teemaa, ja liitteen toimittaja vain kiteytti, että ”kristittyjen enemmistö katsoo, että tieteen standardinäkemykset ja raamatullinen luomisoppi ovat yhteen sovitettavissa”. Kuitenkin yksi kohtuullisen hullu ajattelutapa eli nuoren maan kreationismi sai eniten palstatilaa.

Nuoren maan kreationistit väittävät maan iäksi 6 000 -10 000 vuotta ja luomisen tapahtuneen kuuden vuorokauden kuluessa. Eri tieteenalojen yhtenevän massiivisen todistusaineiston perusteella maailmankaikkeuden iäksi arvioidaan noin 13,8 miljardia vuotta ja maapallon iäksi noin 4,5 miljardia vuotta. Kreationistien omalle kovin kirjaimelliselle luomiskertomuksen tulkinnalle ei ole mitään kestäviä perusteluja.

Arvelen Uusi tie -lehden sortuneen siihen yleiseen ajatteluun, jonka mukaan ”kaikki mielipiteet ovat yhtä arvokkaita”. Eivät ole. Hyvin perusteltu kanta on aina arvokkaampi kuin huonosti argumentoitu. Tämä väite ei ole ristiriidassa sen kanssa, että onnettomankin mielipiteen esittäjä on ihmisenä samanarvoinen kuin paras filosofi.

35 vuotta tieteen parissa töitä tehneenä arvelen tietäväni, millä mekanismeilla tieteellinen maailmankuva muodostuu ja millä tavoin se täydentyy. Tiede ei ole erehtymätön, mutta se on hyvä korjaamaan erehdyksiään. Maailmankuvamme täydentyy koko ajan, eikä tämä ole uhka kristinuskolle. Tieteeltä myös puuttuu keinot päästä kiinni tapahtumiin ennen alkuräjähdystä.

Evoluutiokaan ei ole kristinuskon kannalta mikään mörkö, vaan elämän kehittymistä parhaiten selittävä tieteellinen teoriakokonaisuus. Sitten on eri asia, millä tavoin evoluutioteoriaa käytetään ateistisen maailmankatsomuksen pönkittämiseen. On perusteltua sanoa, että kehitys tapahtuu täysin sattumanvaraisesti. Yhtä lailla vakavasti otettavaa on todeta tunnustuksemme mukaisesti, että näinkin täydellisen maailman synnyttäneen sattumajoukon taustalla toimii asioita aktiivisesti ohjaava Luoja.

Paavalia vapaasti mukaillen: evankeliumi on hullutusta, mutta kaikki hullutus ei ole evankeliumia.

0 comments on “Järjen käyttö sallittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: